Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Επικαιρότητα της Πολιτισμικής Ψυχολογίας
- Κρίση της θετικιστικής Ψυχολογίας και της απόπειρας μηχανικής προεκβολής των φυσικών επιστημών στη εξήγηση των ψυχικών φαινομένων. Η Ψυχολογία υπό το πρίσμα των κοινωνικών επιστημών (Κοινωνιολογία, Ιστορία, Κοινωνική Ανθρωπολογία, κ.α.)
-Ανεπάρκεια του βιολογικού αναγωγισμού. Σημασία θεωρίας που αναδεικνύει το ρόλο του κοινωνικο-πολιτισμικού πλαισίου στην διαμόρφωση των ψυχικών διαδικασιών.
-Κριτική της νοησιαρχικής προσέγγισης των ψυχικών διαδικασιών. Οι ψυχικές διαδικασίες διαμορφώνονται στο πλαίσιο κοινωνικών δραστηριοτήτων (εργασιακή δραστηριότητα, μαθησιακή δραστηριότητα, παιχνίδι, κ.α.).
-Ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών. Η συμβολή των διαμεσολαβητικών μέσων και των εργαλείων στην ανάπτυξη του ψυχισμού (υλικά και ψυχολογικά εργαλεία).
-Ανεπάρκεια της εξέτασης των κατηγοριών της Ψυχολογίας (αντίληψη, νόηση, μνήμη, συναισθήματα) ως μη ιστορικές, στατικές. Η επικαιρότητα της ιστορικής προσέγγισης. Ιστορικότητα των ψυχολογικών εννοιών.
-Ανεπάρκεια της στενής εξειδίκευση της Ψυχολογίας ως ακαδημαϊκού κλάδου (στενός ψυχολογισμός), απόσπαση από τις άλλες κοινωνικές επιστήμες, ανάγκη συνεργασίας με Ανθρωπολογία, Ιστορία, ανάγκη συνεργασίας με τις κοινωνικές επιστήμες σ’ ένα διεπιστημονικό πεδίο. Πολυδιάσπαση των κλάδων που μελετούν την κοινωνία, ανάγκη για σύνδεση των δεδομένων.
-Αμφισβήτηση της καθολικότητας της ψυχολογίας. Στο κυρίαρχο ρεύμα της Ψυχολογίας παγιωμένοι τρόποι σκέψης και συμπεριφοράς σ’ ένα συγκεκριμένο πολιτισμό παρουσιάζονται ως αιώνιες μορφές που απορρέουν από την ανθρώπινη φύση. Η συντριπτική πλειοψηφία των ερευνών στις ΗΠΑ σε φοιτητές πανεπιστημίων, αλλά τα αποτελέσματά τους παρουσιάζονται ως καθολικά. Η Ψυχολογία ως βορειοατλαντική επιστήμη, ως μονοπολιτισμική επιστήμη, Ανάδυση νέων ψυχολογιών, “indigenous psychology”(τοπική, εθνοπολιτισμική ψυχολογία).
-Εμφάνιση νέων πεδίων της ψυχολογικής έρευνας, όπως ψυχολογίας της τέχνης, αφηγηματική ψυχολογία, Ψυχολογία του λόγου, που προϋποθέτουν την μελέτη του κοινωνικο-πολιτισμικού πλαισίου.
-Κοινωνικά, ηθικά, πολιτικά διλλήματα της Ψυχολογίας σχετικά με την κοινωνική χρησιμοποίηση της ψυχολογικής γνώσης. Ηθικές, πολιτικές, κοινωνικές διαστάσεις της ψυχολογικής γνώσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου